Västeråsare vittne till bombdåd i Saudiarabien

Västeråsaren Kerstin Heinemann, folkpartist och vice talman i riksdagen, blev vittne till bombdådet i Saudiarabiens huvudstad Riyad igår.

Bomben var placerad i två bilar utanför säkerhetstjänstens högkvarter i centrala Riyad. Sjuvåningshuset såg på saudiska tv-bilder ut att ha förstörts helt.

Enligt den statliga saudiska TV:n dödade explosionen fyra människor och skadade omkring 150.

Västeråsaren Kerstin Heinemann var i Riyad tillsammans med riksdagens utrikesutskott, och skulle åka hem igår.

När P4 Västmanland nådde henne sent igår kväll, satt hon i bilen på väg till flygplatsen.

- Vi satt och åt lunch och fick höra en detonation, och vi kände hur tornet vi satt i - vi satt ganska högt upp i det tornet - började skaka. Sedan kunde vi efter ett tag se hur det kom rök, och vi fick av våra värdar veta att det var en bomb, säger Kerstin Heinemann.

- Det kändes naturligtvis obehagligt.

TV-kanalen al-Arabiyya rapporterade igår kväll att kvarlevor av en självmordsbombare hittats.

Enligt TT dödades i fjol 50 människor i Saudiarabien i självmordsbombningar, som tros ha haft koppling till terrornätverket al-Qaida.

Saudiarabien är en av USA:s allierade i Mellanöstern.

I tisdags deklarerade Saudiarabiens kronprins Abdullah att hans land är fast beslutet att bekämpa ”terrorn”, rapporterade AFP.

Islamister och säkerhetsstyrkor har drabbat samman flera gånger på senare tid, och i förra veckan påträffades fem bilbomber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista