Kommunen ställer inte upp för friskola i Tyringe

Skolverket sa ja till friskola, men Barn- och utbildningsnämnden i Arboga tänker inte ställa upp med pengar till förskola och fritidshem vid Tyringe skola.

Enligt nämndens ordförande Göran Edlund har man inte råd att ställa upp den dryga miljon det skulle kosta.

Därmed är det ytterst osäkert om Tyringe skola kan räddas från nedläggning, och övergå till att bli en friskola.

Det går ett 25-tal elever på Tyringe skola idag, och man har elever från sexårs-verksamhet upp till årkurs fem.Kommunen vill lägga ner skolan eftersom man måste spara pengar, och det finns plats för skolans elever inne i Arboga.

Men de boende på orten vill ha kvar sin skola och har bildat en ideell förening som kämpat för att Tyringe ska få bli en friskola.

För att friskolan ska fungera behöver man fler elever, därför vill man även locka med förskola och fritidshem.

Kommunen och Skolverket har sagt ja till en friskola, men kommunen vill inte ställa upp med 1 miljon per år till förskola och fritids, och därför kan allt arbete ha varit förgäves.

Mats Gustavsson är ordförande i Tyringe skolas ideella förening, och han är besviken.

Han tror att en liten skola på landet bättre kan tillgodose barnens behov. Dessutom tror han att det till slut bara kommer att bo kvar pensionärer på landsbygden om kommunen hela tiden försämrar servicen till de boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".