Så kan Gäddeholm bebyggas

Ett välplanerat sport- och fritidsområde med bro över till Björnön och mellan 2500 och 5000 småhus på berget.  Det var några av förslagen i fyra ideskisser till framtidens Gäddeholm som presenterades för ägaren Västerås stad idag.

Fyra arkitektfirmor har haft i uppdrag att göra var sin skiss med olika utgångspunkter; en skulle se Gäddeholm som en stadsdel, en skulle titta på herrgårdsmiljö och två fick fritt utforma sina idéer.

Inga bostäder ska enligt förslagen byggas på Trådarängarna, vilket Naturskyddsföreningen tidigare har varit oroliga för.

Det ska också bli en ny väg till Västerås, söder om flygplatsen och den kommer att bli hälften så lång som den nuvarande.

Nu ska kommunen göra en fördjupad översiktsplan och egentligen behöver inget av förslagen komma med i den, men enligt Sven-Gunnar Dahlquist bakas de förmodligen ihop. Han blev särskilt förvånad över bron, som han inte tänkt på och över de stora sport och fritidsmöjligheterna som området skulle kunna erbjuda. Byggstart är planerad till 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".