Många rasar mot landstingen

Nära 100 000 personer har skrivit under protestlistor i landet mot landstingens sätt att bedriva sjukvård. Bakom namninsamlingen står bland andra kvinnan bakom Fagerstaupproret, Ingrid Brockman, och om två veckor reser hon och andra till Stockholm för att demonstrera och överlämna listorna till politikerna.

Enbart från Västmanland går det flera bussar och Ingrid Brockman på en stor uppslutning.

– Hela Sverige sjuder ju av protester mot den sjukvård som bedrivs idag, säger hon.

– Hade vi i Landstingsbevakarna från början vetat vilket jobb det skulle bli då hade vi nog organiserat det litet bättre så att vi hade varit fler som hade jobbat från samma ställe.

Fredag den 7 maj blir det samling på Sergels torg och därifrån marscherar man till riksdagshuset, och Ingrid Brockman räknar med att man blir mottagen vid riksdagshuset.

– Vi har skrivit till alla partiledare i riksdagen och begärt att någon ifrån deras parti ska ta emot oss. Det vi vet är att Chatrine Pålsson (kd) kommer att ta emot oss, hon som har begärt socialministerns avgång, säger Brockman.

– Jag hoppas ju att debatten ska dra igång ännu mer om vad de här neddragningarna innebär för hela Sverige, alltså att man flyttar akutsjukvården ifrån folket istället för att behålla det nära folket och vi kan resa för specialistvård.

– Någonting måste ju göras åt det här innan hela Sveriges sjukvård brakar ihop.

Enbart här i Västmanland har minst 22 000 personer skrivit på listorna, och då är listor i Västerås ännu inte räknade, enligt Ingrid Brockman.