Catarina Pettersson (S) får fortsätta styra i Hallstahammar. Foto: Eva Kleppe/SR Västmanland.

Fortsatt rött i Hallstahammar

Det blir fortsatt rött styre i Hallstahammar. Socialdemokraterna gick starkt framåt under valet men trots det får de inte egen majoritet i kommunfullmäktige. Därför är Socialdemokraterna beroende av fortsatt stöd från Vänsterpartiet.

Enligt socialdemokratiska kommunalrådet Catarina Pettersson kommer diskussionerna om ett fortsatt samarbete med Vänsterpartiet att börja den här veckan.

– Nu kommer ju både Socialdemokraterna och Västerpartiet att ha möten i veckan för att diskutera det här, men vi har haft ett väldigt bra samarbete med Vänsterpartiet så jag tror att det blir ett fortsatt aktivt samarbete, säger Catarina Pettersson (S) till P4 Västmanland.

Socialdemokraterna gick framåt med drygt 6 procentenheter i Hallstahammar och fick över 50 procent av rösterna. Men det räckte alltså inte till egen majoritet.

Catarina Pettersson är nöjd med resultatet och tror att det är en belöning för tidigare mandatperiod.

– Jag tror att det främst beror på den innevarande mandatperiod vi haft i Hallstahammar där utvecklingen varit positiv och som många varit med och bidragit till, men det är klart att det är (S) och (V) som har suttit i kommunens ledning och det är väl det vi får belöning för nu.

– Jag tror också att vi har gjort ett väldigt bra valarbete där väldigt många som ställt upp för Socialdemokraterna varit ute på gator och torg och mött upp människor på ett annat sätt än vad vi gjort tidigare, säger Catarina Pettersson.

Ni lyckades bättre än på riksplanet, är ni förvånade över ert resultat?

– Jag kände nog att det varit en bra period och jag hoppades nog att människor skulle se det och även fortsättningsvis rösta på Socialdemokraterna, så jag är inte så jätteförvånad, jag är förvånad över att det blev så pass mycket över 50 procent och det hade jag nog inte räknat med.

– Men att vi skulle få behålla majoriteten tillsammans med Vänsterpartiet trodde jag nog, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".