Bergslagssjukhuset i Fagersta

Läkare anställdes trots tung anmälan

Bergslagssjukhuset i Fagersta anställde i våras en läkare trots att han hade en allvarlig anmälan på sig från Socialstyrelsen. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska nu avgöra om hans läkarlegitimation ska dras in.

Företaget Mitt hjärta som driver Bergslagssjukhuset i Fagersta anställde i våras en läkare som anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd av Socialstyrelsen.

Läkaren arbetade tidigare i Stockholm och ska då bland annat ha skrivit ut läkemedel utan föregående undersökning, enligt en granskning av ett antal patientfall. Socialstyrelsen yrkar därför på att läkarens yrkeslegitimation ska dras in och ärendet ligger nu hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för avgörande.

Verksamhetschefen Bengt Olof Staffas på Bergslagssjukuset tycker ändå inte att det var fel att anställa läkaren.

– Vi har spelat med helt öppna kort i det här fallet och det här är något som landstinget är väl medvetna om, säger han.

– Vi måste komma ihåg att ingen ännu är dömd och då utgår vi förstås från det tills vidare.

Innan läkaren anställdes vid Bergslagssjukhuset drev han en vårdcentral i Stockholm och fick då anmärkningar på sig av bland andra försäkringskassan, Skattemyndigheten och olika flyktingmottagningar. Till exempel anklagades han för att passivisera flyktingar med läkemedel och långa sjukskrivningar.

Enligt Socialstyrelsens utredning ska läkaren också bland annat vid 180 tillfällen på bara två månader ha skrivit ut narkotikaklassade preparat vid 61 olika apotek runt om i landet, och i flera fallen bedömer utredarna utskrivningarna som felaktiga. 

Läkaren ska också på otillräckliga grunder ha kallat sig själv för specialist i psykiatri och dessutom ha anställt obehörig läkarpersonal vid två tillfällen.

I våras anmäldes därför läkaren av Socialstyrelsen till Hälso- och Sjukvårdens ansvarsnämnd med krav på att hans läkarlegitimation ska återkallas, men ärendet är ännu inte avgjort

Med anmälan som grund sa landstinget i Stockholm upp avtal med läkarens vårdcentral men på Bergslagssjukhuset säger man att det inte finns några klagomål mot honom, enligt verksamhetschefen Bengt Olof Staffas.

– Han är en utmärkt läkare och en av våra skickligaste yrkesmän. Vi har ett odelat förtroende för honom i alla lägen, säger han.

Att landstinget i Stockholm sagt upp läkarens avtal tycker Staffas inte påverkar hans anställning på Bergslagssjukhuset.

– Att avtalet bröts hade ingenting med hans patiensarbete att göra överhuvudtaget. Vi bevakar det här ärendet noga och kommer att följa det utslag som eventuellt kommer, avslutar han.

Läkaren själv vill inte uttala sig för P4 Västmanland innan ärendet avgjorts. I det yttrande som läkarens advokat skrivit till hans försvar framhålls att han kan kalla sig specialist i psykiatri genom sina många års erfarenhet inom både offentlig och privat vård. Dessutom påpekas bland annat att Socialstyrelsens granskning av ett antal av hans patientfall grundar sig på ett ofullständigt journalunderlag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".