Stor aktion ska stoppa ungdomsfylleriet på Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton är en av de dagar när supandet bland ungdomarna brukar vara ett extra stort problem. I år genomför socialarbetare, polis och fritidsledare i Västerås för första gången en stor gemensam aktion för att stoppa fylleriet.

Socialarbetare och polis har funnits ute bland ungdomarna på Valborg i många år, men det har varit lite si och så med samarbetet. 

Det handlar om 20-25 poliser, socialarbetare och fritidsledare som kommer att finnas där ungdomarna finns - på Djäkneberget, nere i city, på olika bad- och grillplatser och i olika lekparker och på skolgårdar där ungdomarna tycker om att träffas.

Styrkan i en gemensam aktion är att de olika yrkesgrupperna har olika befogenheter.

Polisen har till exempel rätt att kolla upp vilka ungdomarna är och de har rätt att hälla ut alkoholen. Socialsekreterarna kan rycka in och ta hand om ungdomar om det behövs.

Enligt Annika Hoffsten, som är socialarbetare på Råby-Hammarby i Västerås, kommer man även att arbeta förebyggande.

Inom hennes område har föräldrarna till alla ungdomar i årskurs 7 till 9 fått ett brev hem, där de uppmuntras att fråga och lägga sig i vad ungdomarna tänker göra på Valborg - och med vem.

Föräldrarna är även kallade till föräldramöte där polis och socialsekreterare kommer att informera om alkohol och droger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista