Carema halverar antalet läkarsekreterare

Vårdbolaget Carema, som förmodligen kommer att ta över sex privata vårdcentraler i Västmanland, kommer att halvera antalet anställda läkarsekreterare.

Idag har Carema tjugo vårdcentraler runt om i landet, med ett femtiotal anställda läkarsekreterare. Enligt Lasse Kjällström, vice vd i Carema, är det än så länge okänt hur många läkarsekreterare som kommer att sägas upp i Västmanland.

- Det beror på hur många läkarsekreterare det jobbar på de vårdcentraler som Carema ska ta över, säger Kjällström.

Det är ny teknik i form av en röststyrd diktering som gör att det inte behövs så många läkarsekreterare i framtiden. Idag läser läkaren in sin diagnos och förslag till behandlig på en diktafon som läkarsekreteraren sen skriver ut. Det ska sen godkännas av läkaren och skrivas under.

Den röststyrda diktafonen skriver in det läkaren läser direkt in på datorn, läkaren ser på skärmen vad som läses in och kan godkänna det direkt.

Enligt Kjällström kommer läkarsekreterarna att få andra uppgifter men ändå inte tillräckligt mycket att göra för att det ska vara befogat att ha kvar samtliga femtio i företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista