Många berörs när terminalen avvecklas i Västerås
Västerås

Postterminalen läggs ned

Nu är det klart att postterminalen i Västerås läggs ned. Det är postens koncernstyrelse som efter två års funderande nu har fattat beslutet. 300 anställda berörs av beslutet.

I två år har personalen i Västerås gått och väntat på beskedet och nu måste det få kosta att hjälpa varje enskild anställd till ett bra fortsatt yrkesliv, säger Mats Envall, lokal Seco-ordförande på postterminalen i Västerås.

– I ett sånt här läge så finns det inga budgetramar utan en nedläggning ska kosta och man ska först och främst sätta den anställde i centrum och se till den trogna arbetskraft man haft i alla år, säger han.

– Nu när beslutet har kommit är det många som ser det som ett avstamp och börja se framåt. Tillsammans med arbetsgivaren kan vi jobba för att få det bättre, säger Mats Envall.

Mats Envall säger att beslutet inte kom som någon överraskning med tanke på att postsorterarna får färre och färre brev att sortera.

Men nu gäller det att ta hand om personalen på bästa sätt.

Förutom terminalen i Västerås ska även terminalerna i Karlstad, Uppsala och Tomteboda att läggas ned i takt med att två nya terminaler byggs, en av dem i Hallsberg.

Den ska stå klar 2013 och då ska terminalerna i Västerås och Karlstad vara nedlagda.

Det är postens koncernsstyrelse som fattat beslutet och att de nya terminaler som byggs ska vara maskinstyrda.

Anders Åhman, regionchef på posten,förklarar varför man nu satsar på maskiner.

– Man kan aldrig sortera lika mycket post för hand som med maskiner. Med maskiner kan vi sortera mellan 30 000 och 40 000 brev i timmen. En människa klarar 2 000 brev i timmen. Det är ett sätt att hålla oss konkurrenskraftiga, ha hög kvalité och så låga priser vi kan, säger Anders Åhman.

Anders Åhman säger också att man inom Posten har ett bra omställningspaket.

– Det kan innebära naturliga avgångar, förtidspension och ta reda på vilka som vill flytta med till Hallsberg. Det kan även innebära att hjälpa anställda till nya arbetsuppgifter inom eller utanför Posten, säger Anders Åhman till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".