Sjukvårdspartiet får lämna fullmäktige

Det blir rödgrönt styre i Landstinget Västmanland fyra år framåt. S blir största parti och får regera ihop med V och MP. Sjukvårdspartiets röster räcker inte, och partiet får lämna fullmäktige.

– Det är själklart att det är en stor besvikelse. Vi hade räknat med att pallra oss över den här gränsen, säger Sjukvårdspartiets ledare Gunnar Stenås.

Sjukvårdspartiet fick 4655 röster i valet. Det hade behövts ytterligare 67 för att komma över den förargliga spärren på tre procent.

Gunnar Stenås ser konkurrensen från Socialdemokraterna som en huvudförklaring till att man har förlorat röster. Sjukvårdspartiet är starkast i norra länsdelen och där har Socialdemokraterna lanserat kommunalrådet Kenneth Östberg som landstingskandidat, något som Gunnar Stenås tror kan ha gjort att Sjukvårdspartiet förlorat röster.

Att Sjukvårdspartiet har misslyckats med sin politik tror han inte är förklaringen.

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag tror de flesta här uppe är väldigt tacksamma för vad vi har uppnått med Bergslagssjukhuset och Mitt Hjärta. Men det är väl så att man får inte röster på grundval av vad man gjort, utan för vad man förväntas göra, säger Gunnar Stenås.

Även om partiet nu får lämna fullmäktige så kommer man fortfarande att driva politik. Partiet fick trots allt ett ganska stort stöd i framför allt Fagersta, och man vill jobba för de frågor som väljarna där tycker är viktiga.

– Vi har redan börjat valrörelsen för 2014. Inte ger vi upp för det här, säger Gunnar Stenås.