Det blir inget kulturhus i Fagersta

Nu skrotas planerna på ett kulturhus i Fagersta. Tanken var att kommunen skulle satsa över 60 miljoner kronor på ett nytt kulturhus, men intresset från fagerstaborna har varit dåligt och kommunfullmäktige har därför beslutat att lägga ner planerna.

– Vi fullföljde kommunstyrelsens förslag, det vill säga att under överskådlig tid så blir det inget kulturhus i Fagersta, säger Stig Henriksson, vänsterpartistiskt kommunalråd i Fagersta.

Det var full enighet om beslutet i kommunfullmäktige, enligt Stig Henriksson.

– Det var till och med så bedövande enighet så det var helt utan debatt.

Fagersta kommun var beredd att plocka upp mellan 60 och 70 miljoner kronor ur plånboken för att storsatsa på ett kulturhus.

Planerna har funnits länge och man har under ett års tid pratat med föreningar, näringsliv och fagerstabor i största allmänhet, men intresset har varit mycket svalt.

Det finns ingen entusiasm och många är direkt negativa till ett kulturhus enligt Stig Henriksson och nu slår man alltså tanken ur hågen.

– Ja, jag tror att det är viktigt att om man som politiker går ut och försöker undersöka folkviljan också bryr sig om svaret. Även om jag personligen inte är så säker på att det för framtiden är rätt svar. Man får respektera att det inte finns det stöd som rimligen bör finnas för en så stor satsning.

Vad tror du att det dåliga intresset för ett kulturhus beror på?

– Det allmänna kulturintresset är inte så stort i Fagersta, kanske med tanke på vår bakgrund och historia. Vi har ju också en hel del väldigt duktiga kulturföreningar som är mer rädda att förlora det man har än att se möjligheter i det nya. Vi har en ganska hög medelålder på befolkningen så det finns en tendens att mer blicka bakåt än framåt, så det finns säkert många orsaker. Men det är klart att vi som ändå har försökt driva den här frågan får ju ta på oss det stora ansvaret, säger Stig Henriksson.