fagersta

Landstingschef tveksam till anställning

Mitt Hjärta på Bergslagssjukhuset anställde en läkare trots att han har en allvarlig anmälan på sig från Socialstyrelsen. Kjell Enderborn, chef för vårdval Västmanland, är bekymrad över det som har hänt.

Kjell Enderborn menar att han är bekymrad av flera skäl. Dels är det viktigt att Mitt Hjärtas bedömning är korrekt och att läkaren, i den situation han befinner sig nu, fungerar bra.

Men han tycker också att det är viktigt att allmänheten kan känna förtroende för de personer som landstinget har avtal med.

Har du personligen läst anmälningarna från Socialstyrelsen och HSAN i det här ärendet?

– Jag såg dem i efterhand. Men då var han liksom redan anställd.

Han vill påpeka att läkaren anställdes utifrån att man visste om anmälningarna och att anställningen kan omprövas om han blir fälld.

– Än så länge har han legitimationen kvar.

Hade den här personen anställts av landstinget om ni hade känt till de här förhållandena?

– Med den kunskap vi i efterhand har fått så är jag nog tveksam till det, det kan jag väl erkänna.

Stockholm sa upp läkaren

Peter Lundqvist vid Stockholms läns landsting berättar att man tidigt såg brister i läkarens sätt att sköta mottagningen. Man följde sedan Socialstyrelsens granskning av läkaren, där det konstaterades att han var olämplig som läkare.

Vd försvarar anställning

Den anmälde läkaren är anställd på sina meriter, inte för att det är svårt att få tag på läkare, hävdar Anna Hammarström, vd för företaget "Mitt Hjärta" som driver Bergslagssjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.