Sex-årige Kevin Kiiskilä. tycker att det är bra att få lära sig finska.

Finska språket lockar i Hallstahammar

Allt fler elever i Hallstahammar får modersmålsundervisning i finska. Sedan Hallstahammar blev finskt förvaltningsområde vid årsskiftet har antalet barn som läser finska ökat med 32 procent.

En av dem är 6-årige Kevin Kiiskilä. Han tycker att det är ju bra att lära sig ett annat språk, så man kan prata med folk i andra länder, till exempel Finland dit han brukar åka. 

– Och köpa lego med pengar och betala själv, säger Kevin Kiiskilä. 

Kevin är ett av 26 barn som läser modersmålet finska i Hallstahammar. Sedan januari har antalet barn som gör det ökat från 17 till 26. 

Hittills är det fyra kommuner i länet som är förvaltningsområden för finska språket; Hallstahammar, Surahammar, Västerås och Köping. 

Det betyder att kommunen enligt lag måste erbjuda invånare med finska rötter möjligheten att göra ärenden hos kommunen på finska, få äldreomsorg och förskola på finska och modersmålsundervisning, oavsett om det bara är en elev som behöver det. 

I Hallstahammar har 32 procent av befolkningen finska rötter. Marianne Kiiskilä är informatör och kommunlots åt den finska minoriteten. Hon tror att ökningen beror på att finska språkets status har ökat. 

– Det finns mycket mer information på finska idag. Det känns som att  finska språket fått en nystart. 

Hon framhåller att finska språket är en del av barnets identitet, det är barnets rötter. 

– Att lära sig ett till språk sker inte på bekostnad av svenska språket. Det är bara plus. Det är jättebra att kunna flera språk, säger Marianne Kiiskilä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".