Oro inom företagshälsovården i länet

Landstingets beslut att inte låta företagshälsovården remittera sina patienter till exempelvis landstingets röntgen och sjukgymnaster, skapar oro. Upp emot 
80 000 patienter riskerar att få sämre vård.

Vid årskiftet trädde en lag i kraft som säger att företagshälsovård inte längre ska finansieras med skattemedel.

Lagen lämnar sedan utrymme för varje landsting att lösa det här på bästa sätt. I andra landsting har man skrivit särskilda avtal med företagshälsovården, så att båda parter vinner på överenskommelsen. Men här i Västmanland ville landstinget inte skriva några avtal, istället ville man att arbetsgivaren skulle betala om den anställde behövde röntgenundersökas, skicka ett prov till labb eller få ett antal behandlingar hos en sjukgymnast.

Det här har skapat oro inom företagshälsovården där man var rädd för att det här skulle leda till att många patienter inte får någon vård och att de istället måste remitteras till en familjeläkare som i sin tur skulle skriva en remiss. Något som skulle öka belastningen på familjeläkarna och leda till längre väntetider för patienterna.

Det gick så långt att bland andra ABB:s sverigechef Sten Jacobsson uppvaktade landstinget för att få dem att ändra sig. Och igår, under landstingsstyrelsens möte, kom man fram till en slags komprimoss.

Arbetsgivaren ska betala, men beslutet träder inte i kraft förrän i oktober, och innan dess ska man även här försöka komma fram till en lösning som gynnar båda parter, säger  Eva Permats, talesman för föreningen Svensk företagshälsovård i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista