Efter den första enkäten skärpte sig vårdcentralerna, säger Kjell Enderborn. Foto: Jouko Kaijanen/SR.

Patienter får tycka till om vården

I höst ska Landstinget Västmanland ta reda på vad patienterna tycker om vårdcentralerna i länet, både de landstingsdrivna och de privata. I oktober får över 9.000 patienter runt om i länet ett erbjudande om att delta i en patientenkät.

Kjell Enderborn är chef för Vårdval Västmanland och han menar att patientenkäten är viktig av två anledningar.

– Det ena är att vi från landstinget nu kan presentera siffror för medborgarna. Det gör att när man står och väljer mellan olika vårdcentraler kan man gå in och titta hur de slår ut i den här typen av enkäter.

– Jag tror att det viktigaste är att vårdcentralerna själva ser vad de är dåliga på och vad de är bra på. Ingen vill ju ligga i botten på en sådan här liga, utan ser man att man är dålig på något då försöker man att förbättra det, säger Kjell Enderborn.

Skärpning redan efter första enkäten

Det är andra gången som landstinget deltar i den nationella patientenkäten inom primärvården. Efter den första som genomfördes förra året så skärpte sig vårdcentralerna, menar Kjell Enderborn.

– Jag vet att man har pratat väldigt mycket om det och många vårdcentraler har också varit inne och kommenterat sina resultat förra gången. Man var väldigt noga med att titta på de här resultaten. Det vet jag, säger Kjell Enderborn.

Och vårdcentralerna lär nog var ännu mer på alerten den här gången, tror Kjell Enderborn.

– Ja, absolut, det tror jag och jag tror också nu att med facit från förra enkäten så kommer man att vara ännu mer noggrann nu med att följa upp resultatet, säger Kjell Enderborn.

Hoppas på fler enkätsvar

Det är över 9.000 slumpvis utvalda patienter som kommit i kontakt med sin familjeläkarmottagning under september månad som får erbjudande att delta i höstens enkät. Och Kjell Enderborn hoppas att fler än förra året tar chansen.

– Jag tror att många tycker att det är positivt att få en möjlighet att påverka hur vårdcentralerna fungerar. Förra gången var det runt 60 procent som svarade och tog möjligheten att uttrycka vad man tycker om vårdcentralerna. Jag skulle önska att ännu fler deltar i årets enkät, säger Kjell Enderborn, chef för Vårdval Västmanland.

Under hösten genomförs även en patientenkät vid akutmottagningarna i Västerås och Köping. Resultatet av höstens mätningar blir klara i början på nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".