"Landstinget vinner men patienterna förlorar"

De privata familjeläkarna är arga och besvikna efter att Kammarrätten gett landstinget rätt om upphandlingen av familjeläkarvård.

Igår gav Kammarrätten Landstinget Västmanland rätt när det gäller upphandlingen av sex privata familjeläkarenheter i länet. 

Det bekymrar bland andra Jonas Sjögreen, familjeläkare på Prima familjeläkarmottagning i Västerås; en av de privata vårdcentraler som har förlorat sitt kontrakt med landstinget.

- Landstinget vinner, men patienterna förlorar, säger han besviket. 

Jonas Sjögreen menar att det är fel att ställa Lagen om offentlig upphandling mot Hälso- och sjukvårdslagen.

Enligt Lagen om offentlig upphandling måste landstinget, när kontrakt går ut, göra en ny upphandling och låta alla intressenter komma in med anbud. Samtidigt säger Hälso- och sjukvårdslagen att patienten har rätt att välja en egen läkare, allt för att de ska få trygghet i vården.

Nu är förvirringen stor vad som egentligen kommer att hända den 1 juli när vårdbolaget Carema tar över sex familjeläkarmottagningar i länet.

Kommer familjeläkarna som idag jobbar på de sex privata vårdcentraler som Carema tar över att acceptera Carema som ny arbetsgivare, eller måste Carema ta med sig egna läkare?

Och kommer Carema att få ta över de lokaler som finns, eller måste de ordna egna?

Jonas Sjögreen har inga svar att ge sina patienter....

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista