"Carema gjorde också fel" - landstingets upphandling till Regeringsrätten

Praktikertjänst, som driver flera av de privata vårdcentraler som förlorat sina kontrakt med landstinget, ger inte upp. Nu överklagar man till högsta instans, Regeringsrätten. 

Praktikertjänst - som idag driver fyra av de sex privata vårdcentraler som förlorat sina kontrakt med landstinget - överklagar nu landstingets upphandling till Regeringsrätten.

- Om det är så att man har två anbudsgivare och ingen av dem har gjort helt rätt - har man då rätt från upphandlarens sida att välja den ena framför den andra? Den frågan skulle vi vilja ha svar på, säger Björn Ljung, ansvarig för affärsutveckling och upphandling inom Praktikertjänst, till P4 Västmanland.

Landstingsrådet Glenn Andersson har hela tiden hävdat att Praktikertjänst förlorade upphandlingen om de fyra vårdcentralerna på grund av att ansökningarna inte var korrekt ifyllda; att Praktikertjänst inte har uppfyllt de krav som landstinget ställt på den som får anbudet.

Men enligt Praktikertjänst så har även Carema - som vann upphandlingen - gjort fel. Man menar att Carema helt enkelt struntat i att fylla i alla papper. Ändå vann företaget upphandlingen.

Frågan om varför Carema:s anbud godkändes, men inte Praktikertjänst:s, har man inte fått svar på, varken i Länsrätten eller i Kammarrätten.

Därför går man nu vidare till Regeringsrätten.

Praktikertjänst kommer också att kräva att upphandlingen ska stoppas tills frågan är avgjord i Regeringsrätten, så kallad inhibition. Det kommer att förlänga den här processen ytterligare.

- Men det finns ingen annan väg att gå, säger Björn Ljung till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista