Swedlam kämpar för överlevnad

Swedlam, en av Skinnskattebergs största arbetsgivare, nästan halverar arbetsstyrkan på fabriken, och koncentrerar administrationen till systerfabriken i Otterbäcken. Bakom de dramatiska neddragningarna ligger ett rekordunderskott i mångmiljonklassen i fjol, som fått företagets kanadensiske ägare att säga ifrån.
26 fast anställda och 15 visstidsanställda får lämna Swedlam, f.d. Mälarply, i Skinnskatteberg. När neddragningen i produktionsleden är klar genomförs också förändringar inom administrationen som koncenteras till systerfabriken i Otterbäcken, dit också svarvning och torkning förläggs. Bakom de dramatiska neddragningarna ligger ett rekordunderskott i mångmiljonklassen i fjol, vilket fått företagets kanadensiske ägare att reagera. Kostnadsjakten måste ge betydande resultat redan i år, konstaterar platschefen Peter Johansson. Det är mångåriga problem med produktionstakten som slutligen fått företagsledningen att se över hela verksamheten; problem som funnits under Mälarplyperioden och som då resulterade i att företaget gick i konkurs. Genom att stänga delar av verksamheten där bristerna i maskinparken är som störst, räknar man nu med att kunna vända den ekonomiska situationen eftersom företagets stora produkt - Fanerbalken - fortfarande har en stor marknad i USA. Senare i år när alla förändringar är genomförda kan det också bli aktuellt med att inleda tillverkningen av en annan balk, som kan komma att lyfta och därmed också rädda den forttsatta produktionen vid fabriken i Skinnskatteberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".