SD kan inte fylla alla sina stolar

Sverigedemokraterna kommer inte att kunna besätta alla platser som de fått i kommunfullmäktige runtom i länet. Det visar en rundringning som P4 Västmanland har gjort till möjliga kandidater.

I Hallstahammar, Arboga och Norberg fattas kandidater. Även i Köping kan det komma att bli tomma stolar.

Men Marie Edenhager, distriktsordförande för SD i Dalarna-Västmanland, vill inte kommentera det här förrän partiet självt hunnit kontakta alla kandidater:

– Förhoppningen kvarstår att vi ska reda ut det här så fort som möjligt, så att vi ska kunna ha personer på de stolarna. Det är vår ambition och vision.

Du är alltså inte övertygad om att de har svarat ärligt när vi har ringt från P4 Västmanland?

– Alltså, ärligt - det kan ju vara svårt om man får första frågan från en journalist innan samtalen är avslutade.

– Och en del av personerna, ska jag säga, har jag ännu personligen inte hunnit nå heller, säger Marie Edenhager till P4 Västmanland.

I Hallstahammar fick Sverigedemokraterna två platser i fullmäktige men kommer bara att kunna besätta en.

Ove Grandin tar en plats, Greger Thorsén tackar nej till den andra på grund av hälsoskäl.

I Arboga fick Sverigedemokraterna också två platser. En av platserna tar Mathias Söderström, sedan finns det kandidater som väljare skrivit dit på tomma valsedlar, men alla säger till P4 Västmanland att de kommer att tacka nej.

Den ende som inte ger något svar ännu är Hans Hagelin, men han är Folkpartist, och skulle i så fall ta plats för Folkpartiet.

I Köping är det tveksamt om Sverigedemokraterna kommer att kunna besätta sina tre platser i fullmäktige.

Partiets enda kandidat på förhand, Per-Olov Rizell tar en plats, men de personer som finns tillskrivna på valsedlar säger nej, utom två som inte bestämt sig ännu.

I Norberg fick partiet en plats i fullmäktige, men partiets kandidat Christer Forsberg var skriven i fel kommun och kunde inte väljas.

Tre personer har skrivits upp av några väljare på partiets valsedlar i Norberg. Två av dem säger klart nej.

Den tredje personen, Björn Lövgren, säger att han inte varit politiskt intresserad på många år och att han inte är Sverigedemokrat:

– Det är svårt att bli intresserad av det polistiska när man har avstått i 40 år, säger Björn Lövgren, som inte visste att någon skrivit hans namn på en valsedel för SD.