Idrottscollege populärt i Västerås

Västerås idrottscollege har fått rekordmånga nya elever i år. 100 elever har nyligen börjat i årskurs ett på skolan som i somras bytte namn till Widénska gymnasiet.

Sedan Västerås idrottscollege startade för tre år sedan har antalet klasser på skolan gått från 2 till 10. Nu går går omkring 225 elever på skolan som numera heter Widénska gymnasiet och ligger i Wenströmskas gamla lokaler i Västerås.

Patrik Lindberg, som är projektledare och initiativtagare till idrottscollege tror att det framför allt är det speciella upplägget mellan studier och sport som gjort skolan populär.

– Vi har så många duktiga idrottare här i Västerås, som behöver kombinera ihop det med skolan. Det ska inte vara så att skolan sliter åt ett håll och idrotten åt ett annat.

På Widenska gymnasiet har alla lärare elitidrottarbakgrund och undervisar i både idrott och till exempel svenska eller matte.

– Det är lärare som förstår elevens verklighet för de har varit där själva, säger Patrik Lindberg.

 Skolan erbjuder specialisering inom 18 olika sporter och eleverna får också också läsa kurser i till exempel idrottspyskologi och ledarskap. Samtidigt studeras alla kärnämnen och samtliga program på skolan ger full högskolebehörighet.

I år har Widenska fått rekordmånga sökanden och 100 nya elever har börjat på skolan. En av dem är Victor Nilsson-Lindelöf, 16 år, som spelar i VSK. Han berättar varför han har valt idrottscollege.

– Det hjälper mig att både kunna idrotta och kunna koncentrera mig på skolan, säger han.

Speciellt är det schemaläggningen som kombinerar både idrottsträning och studier som han tycker är bra. Dessutom är det roligt att gå i skolan med andra idrottsintresserade elever.

– Vi har ju samma intressen så vi kommer överens väldigt bra.