"Apartheid i Hallstahammar"

Merit Wager, Medborgarnas flyktingombudsman ger Migrationsverkets verksamhet i Hallstahammar skarp kritik medan flyktingförläggningen i Skinnskatteberg får beröm.

I Hallstahammar är de asylsökande helt utanför samhället, de talar om apartheid o segregation medan de i Skinnskatteberg trivs och räknas som medmänniskor, säger hon i sin rapport som heter ”Från helvetet till himmelriket på fyrtio minuter”.

Skillnaden är att i Skinnskatteberg sköter kommunen bland annat boendefrågan och har regelbundna träffar med asylsökande, medan Migrationsverket sköter verksamheten i Hallstahammar.

Idag var Merit Wager tillbaka med ett antal personer för att titta på Skinnskattebergsmodellen, men ingen från Hallstahammar närvarade. 

- Det berodde på att enhetschefen i Hallstahammar hade förbjudit de anställda att komma, säger Merit Wager.

Migrationsverket kommer att analysera Wagers rapport i sin helhet, säger verkets informatör på Region Nord Jakob Larsson till P4 Västmanland.

Idag besökte Merit Wager Skinnskatteberg. Där deltog en representant för Migrationsverkets huvudkontor i Norrköping, men inga från verkets anläggning i Hallstahammar.

Wager säger till P4 Västmanland att chefen för Migrationsverket i Hallstahammar, Fagersta och Skinnskatteberg Pia Fast ringde henne i morse och meddelade att ingen från Hallstahammar skulle komma.

Enligt Pia Fast kommer det beslutet från huvudkontoret i Norrköping.

- Jag vet inte varför, men jag har inte förbjudit någon att gå på träffen, säger chefen för Migrationsverket i Hallstahammar, Fagersta och Skinnskatteberg, Pia Fasth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista