Personalen på Euromaint i Tillberga känner sig lurad

Gårdagens besked om att Euromaint lägger ner verkstaden i Tillberga kom som en chock för personalen, som känner sig lurad av företagsledningen.

Som vi kunde berätta igår lägger företaget Euromaint ner sin verksamhet i Tillberga, och säger upp de återstående cirka 140 anställda.

Detta för att verkstaden i Malmö får ta hand om storordern från SJ att renovera X2000-tågen.

Sekos fackordförande i Tillberga, Göran Thrude, säger att beskedet inte var väntat:

- Nej, det var det ju inte. Därför vart ju beskedet väldigt, väldigt konstigt för oss.

Han berättar att företagsledningen före jul sagt att Tillberga skulle bli en ombyggnadsverkstad om Euromaint fick den stora X2000-ordern.

- Allting talar ju för Tillberga när det gäller kompetens och åldersstruktur och allting, men det hade väl inte så stor betydelse nu, när man vill expandera i Malmöregionen, säger Göran Thrude till P4 Västmanland.

Det var i oktober i fjol som det första varslet kom; 200 skulle sägas upp, om inte verkstaden i Tillberga fick SJ:s stororder på reparationer och renovering av X2000-tågen.

Redan efter det varslet slutade ett 60-tal medarbetare.

I mars fick Euromaint X2000-ordern, och allt såg ljusare ut. Så kom chockbeskedet igår - det blir verkstaden i Malmö som får jobbet.

Enligt Euromaints ledning vill man satsa på Öresunds-området, eftersom man har flera verkstäder i Mälardalen.

Men på Euomaint i Tillberga känner sig personalen lurad.

Enligt Sören Nilsson och Monica Wiberg, som har jobbat Tillberga-verkstaden i 44 respektive 28 år, hade man fått löfte om att verkstaden i Tillberga skulle få jobbet, och att personalen kunde känna sig trygg.

- Men det var ju skitprat rent ut sagt, säger Monica Wiberg till P4 Västmanland.