Asylsökande systrar har matvägrat över två veckor

Två flykting-flickor i Skultuna har slutat äta - de dör hellre i Sverige än i hemlandet.

Asylsökande barn som nekas uppehållstillstånd i Sverige faller allt oftare in i djupa depressioner, som de inte själva kan ta sig ur.

Två av dessa barn är Alexandra och Vita i Skultuna, 14 respektive 17 år gamla.

Systrarna tror att de ska bli dödade om de skickas tillbaka till sitt hemland Uzbekistan, där de blev trakasserade och förföljda för sin judiska tro.

De säger at de hellre dör i Sverige, och har de vägrat äta i över två veckor.

Familjen kom till Sverige i september 2002. Sedan dess har döttrarna gått i svensk skola och deras mamma Marina jobbat i äldrevården.

Det senaste året har den yngsta dottern, Alexandra 14 år, gått hos olika barnpsykologer, men bara blivit sämre. Hon har ätit höga doser av antidepressiva medel, utan någon påtaglig effekt, enligt en kurator.

Barnens lärare och klasskompisar har engagerat sig för att familjen ska få stanna. Flera psykologer har påpekat faran för att döttrarna kommer att ta livet av sig.

Efter det andra avslaget från Utlänningsnämnden har båda döttrarna vägrat att äta, de pratar inte, utan ligger helt apatiska på sängen i den lilla lägenheten i Skultuna.

Förra veckan tog en lärare med döttrarna till akuten där de fick stanna i fem dagar. Men enligt mamman fick de ingen behandling, inget dropp, ingenting, och i fredags blev de hemskickade.

Bertil Jansson, chefsöverläkare på barnpsyk i Västerås, säger att han inte skickar hem några barn som inte ätit på länge, utan att de fått undersökas på Barnmedicin.

På Barnmedicin får P4 Västmanland emellertid inget svar. Överläkaren vill inte prata om vad som hände flickorna förra veckan, ”för det är inget som angår allmänheten”.

Enligt Marina sa läkarna att det var hennes uppgift att tvinga barnen att äta.

- Under helgen har jag försökt stryka bomullstussar med vatten på flickornas läppar, men inget hjälper, de vill bara dö och jag orkar inte längre, säger hon.

Enligt Bertil Jansson är det rent principiellt bättre för barnen att vara hemma i sådana här situationer.

- Vi vet att det inte är bra att lägga in barnen, det är en främmande miljö och de blir ofta sämre, säger han.

I måndags kväll körde en vän till familjen barnen till akuten igen och sedan dess ligger de på lasarettet med dropp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista