Dystra tider väntar på arbetsmarknaden

Företaget Euromaints besked att fabriken i Tillberga stänger är ett dystert besked, inte bara för de 140 anställda, utan också för hela länets arbetsmarknad. Det betyder att arbetslösheten ökar ytterligare i länet.

- Vi hade i fjol det högsta varseltalet på tio år, och detta är ännu ett tecken på att arbetslösheten i länet är på väg upp mot dom högsta nivåerna på flera år. Det säger Karl Erik Pettersson, länsarbetsdirektör.

- Det är jättetråkigt att vi inte fick behålla de här arbetstillfällena. Vi får nog övervintra med de arbetstillfällen som vi har i Västmanland för närvarande. Det säger Karl Erik Pettersson, länsarbetsdirektör i Västmanlands län.

Det som gör situationen ännu allvarligare idag än tidigare är att även offentlig sektor har problem. Landstinget till exempel gör enorma nerdragningar, bland annat i Fagersta och Sala.

Länsarbetsnämnden gör sej nu redo för att ta emot bland andra de som de närmaste månaderna slutar på Euromaint. Kanske kan det bli tal om hjälp med utbildning, men några stora ekonomiska bidrag finns inte:

- Vill man diskuteta att starta eget så finns det lite finansiellt stöd, men i övrigt har vi inga pengar att ge till individer, säger Karl Erik Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".