Många kom på möte om varg i Skultuna-trakten

Nära ett hundratal personer kom till Haraker, norr om Skultuna, igår kväll på ett informationsmöte om vargen, eller vargarna, som synts i trakten. Flera menar att varg kommit för nära bebyggelse och människor.

Diskussionen blev stundtals livlig på mötet i Ulvstalokalen i Haraker.

– Man funderar i alla fall på hur pass långt bort ifrån sig själv man kan släppa barnen med de incidenter som har varit här under hösten, säger småbarnsföräldern Magnus Persson som bor i Broarna.

Det var Viltskadecenter, som tillhör Sveriges Lantbruksuniversitet, och länsstyrelsen som informerade på mötet.

Enligt Inga Ängsteg på Viltskadecenter behöver man inte vara orolig för att varg ska attackera människor.

För djurägare kan det vara värre. I mitten av september blev ett får rivet på Munga gård hos Henrik Berndtsson, och han tycker att länsstyrelsen borde överväga skyddsjakt:

– Ja, i alla fall de här vargarna som springer i närheten av våra bostäder och hus. 

– Det är onormalt beteende vad jag bedömer, och då ska man överväga om man ska bedriva någon form av skyddsjakt, säger Henrik Berndtsson.

Men Pierre Ahlgren, ansvarig för rovdjursinventering på länsstyrelsen, menar att det än så länge är svårt att bedöma hur man ska agera.

– Det är rätt många observationer, ögonvittnen som har sett varg och så där, sedan vet vi också att det finns en del lösa hundar i området som också tas för varg och det där är ett bekymmer.

– Men under vintern är det betydligt lättare för då har vi ju spår att gå på och då kan man reda ut det där, säger Pierre Ahlgren.

Han tycker att det är för tidigt att tala om skyddsjakt.

– Det beror väl på vad som kommer in, just nu så är det ett får som är taget, det är allt som vi har i skadeväg här.

– Sedan kan man ju diskutera om vargarna har oönskat beteende eller inte, men än så länge så har det ju inte varit dokumenterat så mycket, säger Pierre Ahlgren.