Heby diskuterar egen särskola

Heby kommun diskuterar möjligheterna att starta särskola i egen regi. Idag åker kommunens 28 särskoleelever till Sala och går i skola där, men snart går avtalet med Sala ut, och enligt en utredning är fördelen med särskola i Heby bland annat att det blir närmare för eleverna, men nackdelarna överväger, tycker Doris Eriksson, förälder till en av eleverna. Det handlar framför allt att elevantalet blir mindre och att man därmed kan bilda grupper av barn som inte passar ihop, säger Doris Eriksson till SR Västmanland.
En annan nackdel är priset. Det skulle bli cirka 2.3 miljoner kronor dyrare för Heby att starta egen särskola, enligt beräkningarna. Man måste hitta fler lärare, och ordna nya lokaler i Östervåla och Heby, eller på ett av ställena. Heby kommun har också ställt frågan till Sala, om man är villig att förlänga avtalet, och även i fortsättningen ta emot eleverna från Heby kommun. Senare i vår blir det barn- och utbildningsnämnden i Heby som har sista ordet om hur Heby ska ordna den obligatoriska grund-särskolan i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista