Ingela Andersson, skolchef i Norberg. Foto: Eva Kleppe/SR Västmanland

Bättre resultat för elever i Norberg

Efter många år med för låga resultat bland eleverna inom grundskolan i Norberg ser det nu ljusare ut. Betygen har blivit bättre och fler är behöriga till gymnasiestudier, enligt Ingela Andersson som är skolchef i Norbergs kommun.

– Just nu känns det väldigt positivt. Resultaten 2010, alltså de som vi fick i våras, är betydligt mycket bättre än 2009 och då var de ändå bättre än 2008. Det känns som att vi är på rätt väg och vi kommer att hålla i det här nu, säger Ingela Andersson.

Politiker och andra ansvariga inom skolan i Norbergs kommun har länge känt oro över de låga resultaten inom grundskolan. Då man tittat tillbaka tio år i tiden har eleverna hela tiden haft betyg under riksgenomsnittet.

Men nu är alltså resultaten bättre, 89 procent fick i våras godkänt i ämnena svenska, engelska och matematik, och det är något över riksgenomsnittet. Dessutom har antalet elever som har fått godkänt i alla ämnen ökat från 68 procent ifjol till 77 procent i år.

Men hur har ni då lyckats med det?

– Genom att bli bättre på det som handlar om utvärdering, att öka förväntningarna på eleverna och försöka få alla med på tåget. Det är viktigt också att alla eleverna vet vilka mål de jobbar emot för att de ska lyckas bra, säger skolchefen Ingela Andersson.

Har det inte varit tydligt förut?

– Det har säkert funnits tydligheter då också men jag tror att vi har förtydligat det ännu mer. Det har också förtydligats ännu mer från Skolverket att det är åt det här hållet vi ska jobba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".