Fyra dömda för grov stöld

Idag föll domen i Västmanlands tingsrätt mot de fyra personer som åtalats för rånet Coop Konsum på Önsta Gryta i Västerås i somras. Alla fyra har dömts skyldiga för grov stöld.

Tre av de utförde stölden medan den fjärde jobbade i affären och släppte in dom övriga. Han som jobbade i affären och en av de andra döms till skyddstillsyn för grov stöld.

Den tredje döms till två månaders fängelse, men eftersom han suttit häktad i två månader efter att han greps anser tingsrätten att han redan avtjänat straffet.

Den fjärde personen, som får det strängaste straffet, döms till 10 månaders fängelse.

I domen döms de även för andra brott. Bland annat har några av dem varit inblandade i ett inbrott i en kiosk på ön Östra holmen utanför Västerås.

De fyra är mellan 18 och 20 år gamla och alla är kända av polisen sedan tidigare.

De förnekar att de gjort sig skyldiga till brott, även om två erkänner att de haft viss inblandning.

Den så kallade insiderpersonen, som släppte in de övriga, menar att han tvingades att göra det.

Tingsrätten litar inte riktigt på det, men menar att han ändå kanske inte gjorde det helt frivilligt.

Det finns ingen teknisk bevisning som visar att alla var på plats vid butiken och utförde stölden den tidiga julimorgonen.

Istället bygger bevisningen på vad den anställde och en annan person berättat och Tingsrätten menar att berättelserna är trovärdiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".