Sängplats mot rekvisition försvaras

Ordföranden för Individ- och familjenämnden i Västerås, Mats Ericsson, svarar nu på kritiken mot ”rekvisitions-systemet” för de hemlösa i Västerås.

I Västerås måste de de hemlösa hämta en rekvisition för att få bo på Tennkronan, ett boende för hemlösa, en vecka i taget.

Rekvisitionen får bara avhämtas en timme i veckan; varje tisdag klockan 15-16.

Systemet har kritiserats av moderaten Elisabeth Unell i en motion.

Hon ifrågasätter om det är ett välfärdssamhälle vi lever i, om kommunen inte kan erbjuda alla hemlösa en säng för natten. Unell vill också ha en ”tak över huvudet-garanti”.

Nu har ordföranden för Individ- och familjenämnden i Västerås, vänsterpartisten Mats Ericsson, svarat.

Han menar att systemet med rekvisitioner fungerar bra. Mats Ericsson tycker samtidigt att det här inte är en politisk fråga, utan en metodfråga, och att just den här metoden alltså ha visat sig fungera bra.

Mats Ericsson skriver också att en ”tak över huvudet-garanti” bara är en ”tom politisk fras”.

Han anser att socialsekreterarna och alla de andra som arbetar med hemlösa och missbrukare gör ett bra jobb när de försöker lösa de hemlösas situation, både på lång och kort sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".