Hanna, Simon och Zino är glada för sina nya datorer. Foto: Helena Mellander/SR Västmanland

Egna datorer revolutionerar skolan

Just nu pågår en stor satsning i Västerås, där alla elever från årskurs sex upp till gymnasiet ska få en egen dator. Västerås är en av de ledande kommunerna i landet på det här området och fram till 2013 ska satsningen vara helt genomförd.

På S:t Ilians skola har eleverna precis fått sina datorer och NO-läraren Pierre Raquette ser redan flera positiva effekter av att kunna använda dataprogram och internet på lektionerna.

– På geografin kan du gå in på nätet och se jordklotet live via satellit. Och nu när vi precis har hållit på med valet har det varit suveränt att kunna gå in och se på valresultat och lyssna på intervjuer.

Svenska- och engelskaläraren Anneli Gotti var lite rädd i början för att lära sig att använda datorn i undervisningen.

– Det här är ju en generationsfråga och jag tänkte att det här kommer jag aldrig klara av. Men det är inte alls svårt. Och det jag inte kan, det kan eleverna.

Satsningen på datorer till alla elever i Västerås görs successivt och på S:t Ilians skola är det därför bara sexorna och sjuorna som fått egna datorer, på vissa andra skolor får man vänta tills nästa höst.

I en undersökning som Västerås stad gjort på de skolor som redan haft elevdatorer en tid visar det sig att 80 procent av alla lärare tycker att undervisningen blivit mer varierad och omkring 90 procent av eleverna tycker att skolarbetet blivit lättare och roligare.

Hanna Svensson i sjätte klass är glad för sin dator.

– Det är jätteroligt – man kan spela spel och skriva berättelser på den.

Zino Ricciutti i sjunde klass tycker att det är bra att man kan få läxorna hemskickade per e-mail om man varit sjuk till exempel.

– Det är mycket enklare nu. Och så har det blivit mycket lugnare i klassrummet när alla är mer engagerade i att jobba med datorerna.

Simon Klinkiewicz, också i sjuan, säger att det är lättare att skriva på datorn än för hand, eftersom man då ofta kan få kramp i handen -- det är roligare att sitta vid en dator, menar han. Han tycker däremot att det ibland kan vara svårt att koncentrera sig på det man ska lära sig.

– Men till 70 procent tycker jag ändå att man lär sig mycket bättre, tillägger han.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".