Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hebys flyktingbarn tas omhand i Sala

De nio ensamkommande flyktingbarn som Heby kommun tagit emot under sommaren och hösten bor i Sala. Just nu vet inte Heby kommun när barnen kan flytta till rätt kommun.

Även i Köping och Skinnskatteberg är det just nu oklart med mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

Orsaken är att de barn Heby tagit emot hela sedan i somras bott i Sala är att en upphandling i Heby överklagats. Det är ännu osäkert när ungdomarna kan flytta till Heby, som ju formellt är den kommun som ska ta hand om dem. Kerstin Dalström är samordnare för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i Heby.

– Det har inte blivit så eftersom vår första upphandling överklagades. Och då gick vi ut med en direktupphandling som vanns av Olivia AB. Och de har sitt HVB-hem i Sala kommun, säger Kerstin Dahlström, samordnare för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i Heby.

Vad tänker du om att flyktingar som Heby skulle ta emot nu bor och går i skolan i Sala?
– Vi har fortfarande tagit emot dem, för det är vårt ansvar. Så vi jobbar ju vidare med pojkarna.

Men hur tänker du om att Heby ska ta emot och också har tagit emot rent formellt, men att de inte bor i Heby?
– Det tycker jag är synd.

När kan flyktingungdomarna komma till Heby, tror du?
– Det kan inte jag svara på?

Men kan det ta flera månader?
–Det hoppas jag inte att det ska. Den upphandlingen som vi hade först gäller till någon gång i mars, tror jag. Och det avtal som vi har med Olivia AB nu går ut i december, säger Kerstin Dahlström.

I Köping får politikerna på nytt ta ställning till mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Som vi berättat tidigare så säger både socialnämnden och kommunstyrelsens arbetsutskott i Arboga nej till Köpings förfrågan om att samarbeta kring ensamkommande flyktingbarn. Köping ville hyra platser på en planerad mottagning i Arboga men i Arboga anser man att man inte mäktar med att ta hand om båda kommuners flyktingbarn.

– Vi har på uppdrag av politikerna utrett frågan om ett samarbete i KAK-området. Vad Köpings kommun ska göra härnäst är upp till politikerna, säger David Schanzer-Larsen, chef på social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Köping.

I Skinnskatteberg dröjer det ytterligare minst en månad innan kommunen fattar beslut om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. När Vård- och omsorgsutskottet i veckan skulle besluta om mottagning lyftes ärendet bort sedan det uppstått diskussioner mellan kommunen och Norra Västmanlands Utbildningsförbund, NVU, om ersättningen för flyktingungdomarnas skolgång.

NVU vill ha drygt en halv miljon extra av Skinnskattebergs kommun. Ekonomerna ska titta på frågan innan ärendet återigen hamnar i Vård- och omsorgsutskottet.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".