Stellan Lund (M) öppnar för brett samarbete.

Styret i Kungsör ännu oklart

I Kungsör är det fortfarande oklart hur styret kommer att se ut. På fredag ska alliansen diskutera med Centerpartiet, som ju hittills har stått utanför det borgerliga samarbetet. Men alliansen i Kungsör öppnar även för samarbete med flera partier, över blockgränserna.

Centerpartiet sa i fredags att partiet inte kommer att ingå i något block, utan de vill gå fram själva med sin egen politik. Men samtidigt sa de inte nej till fortsatta diskussioner.

I lördags träffades Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet och igår pratade moderatledaren i Kungsör, Stellan Lund, med Centerpartiet.

– Vi måste ju söka stöd för våra viktigaste frågor om vi ska kunna dra igång det här. Det som är naturligt är ju att vi söker stöd hos Centerpartiet, säger Stellan Lund.

Tidigare har du sträckt ut en hand till Vänsterpartiet, har den avvisats?

– Nej, vi avvisar ingenting. Men vi vet ju också, utifrån de samtal vi hade förut med Vänsterpartiet, att de helst ser att de får vara med Socialdemokraterna. Samtidigt räcker det inte med en hand bara mot vänstern, det innebär att vi får 19 mandat, vi behöver ha 20.

– Har man inte de mandaten så får vi försöka hitta en partner som kan stödja oss i de viktiga eller tunga frågorna. Annars hamnar vi i det här att vi får byta majoritet i kommunen eller styre i kommunen i stort sett var och varannan månad och det fungerar inte. Vi måste hitta en bred lösning för hur vi kan gå vidare, och där kommer vi att föra diskussioner med alla de här partierna, säger Stellan Lund (M).

Vad innebär det för Kungsör om ni inte får med er Centerpartiet?

– Om vi nu går fram och säger att vi är beredda, med våra 17 mandat som det största blocket, att ta det här ansvaret så innebär det att vi i förberedande syfte kommer att ta diskussioner även med Socialdemokraterna. Och så får vi driva en politik som kanske inte fullt ut är den vi har så att säga, utan vi får hitta samförståndslösningar i de här stora frågorna, säger Stellan Lund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".