Bitte Henriksson utvecklar projektet med elevdatorer i Västerås. Foto: Helena Mellander/SR Västmanland

Egna datorer slår ut skolböckerna

Både i Västerås och flera av länets mindre kommuner ska eleverna från sexan och uppåt få en egen dator. Satsningarna ska sedan följas upp av forskare vid flera högskolor i Sverige. Dessutom ska ett stort förlag ge ut en bok om projektet i Västerås.

Beslutet att alla i elever i Västerås ska få en egen dator togs förra året och de flesta skolor har nu börjat få datorerna. Bitte Henriksson, som är utvecklingsledare på Västerås stad, berättar om vad som låg bakom beslutet.

– För det första vill vi ju att eleverna ska få förutsättningar att verka i ett framtida arbetsliv, säger hon. 

– Men det här är också en demokratisk fråga, för vi vet att många elever har datorer hemma, men alla har inte det och vi ska ju naturligtvis utjämna de skillnaderna.

Tidigare har det funnits 3000 gemensamma skoldatorer på Västerås skolor till en årlig kostnad av 30 miljoner kronor. När nu alla elever får en egen dator kommer det innebära sammanlagt 13 000 datorer till en årskostnad av 40 miljoner kronor.

Förutom att det här ska utvärderas i ett forskningsprojekt vid flera svenska högskolor ska också förlaget Natur och Kultur ge ut en bok om satsningen i Västerås, som ska kunna vägleda andra skolor.

Den här typen av projekt innebär nämligen en stor omställning, inte minst för lärarna. Det är därför viktigt att de får fortbildning i datanvändning och it-pedagogik, säger Bitte Henriksson.

– Vi vill ju inte att det här bara blir en tekniksatsning, utan det måste ju också följas upp med en pedagogisk utveckling.

Enligt Henriksson finns forskning som visar att den här formen av kombinerad satsning leder till bättre skolresultat för eleverna.

I samband med att alla elever får datorer är tanken hos kommunen att man med tiden också ska kunna spara pengar på läroböcker och kopior.

– Visst kommer det bli färre läroböcker i skolan, säger Bitte Henriksson.

– Däremot tror jag att det kommer finnas böcker åtminstone för läslustens skull, tillägger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".