Satsning på nya jobb i Arboga

I Arboga intensifieras nu kampen för att skapa nya jobb, efter bland annat Aerotech Telubs varsel i förra veckan.

I fredags träffades kommunledningen och fackliga representanter från företag i Arboga för att slipa argumenten inför uppvaktningen av försvarsministern senare i år.

Kommunens samordnare när det gäller att skapa nya jobb i Arboga heter Börje Sturk, och han tror att det är möjligt att skapa nya jobb.

- De finns, och det gäller att ta vara på de idéer som de fackliga företrädarna har och tillsammans med företagen hitta nischer som man kan jobba vidare på och bli mindre försvarsberoende, säger Börje Sturk.

Ett exempel på förslag är att skapa ett logistiskt centrum i Arboga för försvarsmakten och ett annat exempel är miljöavveckling och demontering av försvarsmateriel. Arboga kunde bli ett centrum för sådant, är tanken.

- Just miljöavveckling och demontering skulle nog vårt företag kunna ta sig an. Det säger Stefan Arnoldsson på SEKOs fackklubb på Aerotech Telub.

Det är svårt att säga hur många arbetstillfällen sådana här projekt skulle ge. Men en viktig tanke är också att skapa jobb som riktar sig mot andra köpare, för att Arboga inte ska bli för beroende av försvaret, menar Börje Sturk.

Det räcker inte heller med bara goda idéer och vilja från kommunen att skapa nya jobb i Arboga. För att få försvarsmakten med på noterna gäller det att alla bitar faller på plats.

- I samband med Volvokrisen så var försvarsdepartementet intresserat. Men det fanns ingen huvudman som ville ta på sig jobbet, och för oss är det viktigt att företaget i fråga visar intresse för att ta sig an jobbet, säger Börje Sturk.