Satsning på sommarjobb i Sala

Sala satsar på en fördubbling av antalet feriepraktikplatser till sommaren. Norberg däremot halverar antalet platser.

Både Sala kommun och Norbergs kommun anser att feriepraktiken är viktig.  Båda kommunerna har avtalsenliga löner och båda har jobbat för att feriepraktiken ska bli mer av en introduktion till arbetslivet än en ”social verksamhet”.

Men enligt Norbergs vänsterpartistiska kommunalråd, Kent Persson, finns det inga pengar att satsa på årets feriepraktik. Kommunen har bara råd med 26 platser i år, istället för 50.

Sala vill däremot satsa på feriepraktiken, förra årets femtio platser har blivit hundra. Sala har också väldigt många sökande, och var förra året den kommun i länet som hade absolut flest sökande i förhållande till antalet platser, fem gånger fler, alltså 260 sökande på 50 platser.

Salas centerpartistiska kommunalråd, Carola Gunnarsson, tror att det beror på den avtalsenliga lönen, vilken för övrigt är näst högst i länet, en 16-årig feriepraktikant i Sala tjänar 53,60 i timmen, men också att kommunen ansträngt sig för att få fram intressanta arbetsuppgifter.

I övriga kommuner i länet är antalet feriepraktikplatser oförändrat jämfört med ifjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista