''Böter mot skolbråk''

Hårdare tag som böter, är två åttondeklassares åsikter på Vallaskolans skolgård i Sala recept på hur man ska komma åt bråket på skolgården. SR Västmanland talade med dem i anslutning till att Vallaskolan har polisanmält en pojke i en av dess niondeklasser efter ett bråk på skolgården i förra veckan, där en yngre kamrat bröt handleden. Skolan polisanmäler alla bråk, men det råder delade meningar om vilket straff en polisanmäld elev ska få.
De båda eleverna säger också att det har blivit vanligare med bråk, ''för att det numera ses som en vinst att slå ner någon än en förlust'', och att det är en viss grupp som bråkar. Ungdomsutredaren Tomas Forsberg, som tar hand om anmälningarna på Salapolisen, är övertygad om att dagens enskilda samtal mellan honom och eleven räcker för att eleven ska bättra sig, medan Mats Hanners, skolans tillförordnade rektor, efterlyser ett hårdare straff. Hanners tror för det första att det inte räcker med samtal och för det andra att också¨de elever som utsatts för mobbningen eller bråket vill ha hårdare straff. Hårdare straff kan också ha avskräckande effekt för andra elever, enligt Hanners.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".