Utökad myggbekämpning

Myggbekämpningsprojektet i Nedre dalälvsområdet söker  tillstånd hos Kemikalieinspektionen för bekämpning av mygg även i Hedesundafjärden och Östa naturreservat.

Ansökan om bekämpning i Hedesundafjärden är nu ute på remiss till bland annat länsstyrelserna och berörda kommuner, och ett beslut från Kemikalieinspektionen väntas i juni. För Östa naturreservat vill inspektionen först ha ett utlåtande från länsstyrelsen innan man skriver ihop ett förslag och skickar ut det på remiss.

– Vi söker tillstånd i Hedesundafjärden beroende på att det finns ett behov, ett önskemål ifrån de som bor i området, säger projektets samordnare Bo Larsson.

Vid sidan av Hedesundafjärden söker man tillstånd för Östa naturreservat i Västmanlands län. Sedan tidigare får man bekämpa mygg i områden runt Gysinge, Tärnsjö och Österfärnebo, fortsatt med det biologiska bekämpningsmedlet Bti. Det innehåller en bakterie som i högre halter har ihjäl myggen genom att skada dem i tarmkanalerna.

Det finns tidigare erfarenheter av Bti, i utlandet, framför allt i Tyskland, och för ett år sedan drog Kemikalieinspektionen slutsatsen att det inte innebär någon större risk för människa, djur och natur men inspektionen kräver ändå att besprutningen bara får användas när den verkligen behövs och att personal och helikopterförare måste vara ordentligt utbildade.

Samtidigt studerar man hur Bti kan påverka svensk natur.

Det man bekämpar i Nedre dalälvsområdet är stickmyggen. Andra sorter som fjäder- och skogsmyggen får man räkna med kommer som vanligt under en eller ett par veckor i sommar, och nu återstår frågan om det blir mycket mygg i år. Det beror på hur mycket det kommer att regna, men så här långt ser det bra ut säger Bo Larsson:

– Vi vet att Trängslet och Siljan kan ta emot mycket mer vatten från fjällen, men sedan har vi då Västerdalälven som går oreglerad så att där kan det ju passera förbi, så att det kommer ju att stiga litet grann, men blir det inte en massa regn ser det inte ut att bli några mygg än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista