Nytt team ska hjälpa flyktingbarn

Den svenska flyktingpolitiken blir allt hårdare och asylsökande barn mår allt sämre. Därför startar BUP, barn- och ungdomspsyk, ett nytt Kris och traumateam i Hallstahammar.

Kris och traumateamet har funnits förut. Det startade 2002 men löstes upp för att personalen inte orkade. Nu ska ingen jobba heltid, utan högst åttio procent.

I nuläget består teamet av två familjebehandlare, en underläkare och en musikterapeut men tanken är att kompetensen ska utökas med bland annat en psykolog.

Kris- och traumateamet har startat en barngrupp, som träffas en gång i veckan för att hålla på med musik, bild och lek. Det handlar om att hjälpa varandra via samspel. Den här veckan startas ytterligare en grupp, för lite äldre flickor.

Teamet har också startat tre föräldragrupper, eftersom föräldrarnas mående ofta är det allra viktigaste för barnen. Det gäller för föräldrarna att återta sin föräldraroll och bli ett stöd, även i en till synes hopplös situation.

Nio av tio asylsökande får idag avslag från Migrationsverket och just nu finns det 42 000 asylsökande i Sverige. Musikterapeut Sören Oskarsson tycker att Sveriges flyktingpolitik försvårar BUPs arbete:

- De asylsökande hamnar i ett slags moment 22 i det att de mår jättedåligt, men de får heller inte må bättre, för då får de inget uppehållstillstånd, säger Sören Oskarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista