Dramatiskt mångmiljonöverdrag

Skolskjutsarna blev två miljoner dyrare än vad anbuden låg på, ersättningen till andra kommuner för elever överskreds med lika mycket och nästan alla rektorsområden drog över sina lönebudgetar med råge. Förra året drog skolförvaltningen i Sala över sin budget med 12 miljoner kronor, och nu står det alltmer klart att det funnits brister redan i underlaget till budgeten och att kommunens förre chef för barn- och utbildningsverksamheten inte har haft kontroll över förvaltningens budget.
Redan när budgeten togs hösten 2000 borde nämnden insett att det underlag man fått av förvaltningschefen var tagit i underkant. På konto efter konto har den grupp som nu granskar upphovet till det dramatiska mångmiljonöverdraget funnit att dom pengar som avsatts för verksamheterna inte skulle räcka året ut. Något som man anser att det borde varit möjligt att upptäcka om internkontrollen och uppföljningen varit bättre på förvaltningen. Bland annat har nästan alla 18 rektorer dragit över sina lönekonton och frågan är nu om det handlar om lönetillägg till personalen utöver avtalen eller om man anställt fler personal än vad man haft pengar till. Granskningen är ännu inte sllutförd men kommunalrådet Tommy Johansson konstaterar att nämnden inte haft en klar bild av hur mycket verksamheterna kostar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista