Migrationsverkets chef på besök

Idag kom Migrationsverkets nytillträdda generaldirektör Janna Vallik till verkets kontor i Hallstahammar. Kontoret har fått kraftig kritik för sitt arbete bland sina asylsökande, men Vallik förnekar att besöket hade med det att göra. Verket kommer att utreda kritiken inom ett par veckor, men det betyder inte att den har prioritet, säger Janna Vallik.

– Nej, det betyder att när det kommer in den här typen av synpunkter så försöker vi jobba med det så snabbt som det går, säger Vallik till P4 Västmanland.

Den kritiska rapporten kommer från Merit Wager som arbetar som juridiskt ombud och ideellt som flyktingombud.

Wager citerar asylsökande i Hallstahammar om svårigheter att få tala med sina handläggare, om hur deras barn har fått vänta i flera veckor på att få gå i skolan och när de väl gjort det får gå separerade från barn som redan bor där fast.

Kontorets chef Pia Fast säger att personalen känner sig kränkt, framför allt efter ett möte med Wager och andra i mitten av april.

– Det var mer som en rättegång, och vi kom inte till tals, och det är klart att man känner sig kränkt efter en sådan behandling.

P4 Västmanland: Ligger det något i kritiken i sig?

– Nej, jag tycker inte att det gör det. Sedan kan man alltid bli bättre, och det är klart: skjuter man en hel hagelsvärm så träffar man alltid någonstans, men många av de här frågorna är faktiskt frågor som rör landstinget och kommunen, till exempel sjukvården och skolan. Det ligger ju inte inom Migrationsverkets uppdrag.

P4 Västmanland: Det här att barn har fått vänta på att få börja skolan, till exempel?

– Ja, vi anmäler ju barnen och sedan är det ju skolan som kallar.

P4 Västmanland: Men det där att de inte fick handläggare så fort. Det var ju en kvinna som hade fått vänta i fyra månader, en mamma till en 28-årig mentalt störd dotter som det stod i rapporten, vad säger du om det?

– Jag går inte in och pratar om enskilda fall, men generellt kan jag säga att man får träffa sin handläggare ganska snabbt när man kommer hit. Det rör sig om en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista