Strömavbrott stoppade larmsystem på Westinghouse

Ett strömavbrott i somras gjorde att flera larmsystem på Westinghouse bränslefabrik i Västerås inte fungerade. Händelsen utreds nu av Strålsäkerhetsmyndigheten.

I juli var det, efter ett åsknedslag, strömavbrott i det område i Västerås där Westinghouse bränslefabrik ligger.

Fabriken ska då få ström via reservkraft, men vid det här tillfället fungerade inte reservkraften till en del av larmsystemen.

Det gjorde att de larmsystemen var utslagna under en period. Enligt Johan Hallén, vd på Westinghouse, handlade det om mindre än en timme.

– Det är naturligtvis inte bra, men vi har också bevakningspersonal på plats och sedan kan man konstatera att det faktiskt inte hände någonting i övrigt i samband med det här åsknedslaget, säger Johan Hallén.

Westinghouse har gjort en utredning av händelsen och rapporterat till Strålsäkerhetsmyndigheten, men myndigheten har nu begärt in ytterligare upplysningar för att man ska kunna bedöma hur strömavbrottet påverkade skydet och bevakningen av bränslefabriken. I övrigt vill Lennart Frise på Strålsäkerhetsmyndigheten inte säga någonting om det inträffade utan hänvisar till sekretess.

Johan Hallén säger att Westinghouse nu vidtagit åtgärder för att det här inte ska upprepas

– Vi har utrett den här händelsen för att se till att vi har väl fungerande system så att det här inte ska inträffa igen.

– Är ni säkra på att det inte kan hända igen?

– Vi kommer att genomföra alla de nödvändiga åtgärder som behövs för att det inte ska hända igen, säger Johan Hallén, vd på Westinghouse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".