Västeråsare blir ny statssekreterare

Centerpartisten Marita Ljung från Västerås har utsetts till statsekreterare hos IT- och regionministern Anna-Karin Hatt.

Marita Ljung kommer närmast från Swedbank där hon arbetat som regionchef för Västmanland och närliggande län. Hon har också bland annat varit gruppledare för Centerpartiet i Västerås.

Hon blev erbjuden det nya jobbet för några dagar sedan, då hon blev uppringd av partiledaren Maud Olofsson. Erbjudandet kom som en ren överraskning.

– Ja då höll jag på och köra av vägen, säger hon skrattande, på väg till ett möte med sin nya arbetsgivare i Stockholm.

– Jag kände  direkt att det här vill göra – det är en chans man bara får en gång i livet.

Marita Ljung beskriver känslan inför det nya uppdraget som att kasta sig ut för ett stup.

– Det ska bli otroligt roligt, spännande och utmanande.  

Hon tror att hon blev utvald för posten på grund av sin långa erfarenhet inom näringslivet och politiken. Hon tillträder tjänsten nästa vecka och ska vara med och leda arbetet på näringsdepartementet, med ett speciellt ansvar för it-politik och regional tillväxt.

Marita Ljung är bosatt i Sevalla utanför Västerås och planerar att pendla till Stockholm. Kan hon då tänka sig att också driva frågor rörande pendling?

– Ja absolut. De frågorna ligger ju också hos näringslivsdepartementet, så det vill jag definitivt göra.

– Jag har ju jobbat ett par år i Stockholm så jag har god erfarenhet av hur kommunikationerna ibland inte fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".