Carola Hagström och Marianne Elfström fick öva extra mycket på lagarbete under svininfluensan. Foto: Helena Mellander/SR Västmanland

Ett år sedan massvaccineringen

I morgon drar landstinget igång årets vaccination mot säsongsinfluensan. Då är det också exakt ett år sedan massvaccinationen mot svininfluensan började i länet.

Sammanlagt var det 57 procent av länets befolkning som vaccinerade sig mot svininfluensan och det var rusning till vårdcentralerna.

Distriktssköterskan och avdelningschefen Marianne Elfström minns hur massor med människor sökte sig till Oxbacken-Skultuna vårdcentral för att vaccineras.

– Många var oroliga och det var en del panik i leden, säger hon.

Hon berättar också att många människor var arga för att vaccinet till en början tog slut eftersom vårdcentralen inte fått tillräckliga leveranser.  

Vaccinationen var ett unikt projekt i länets historia eftersom hela befolkningen skulle vaccineras. Dessutom rörde det sig om ett alldeles nytillverkat vaccin som bara testats på en mindre grupp människor.

I Västmanlands län konstaterades sammanlagt 150 fall av svininfluensa. 42 av de patienterna blev inlagda, varav 4 vårdades på intensivvårdsavdelning. Ett dödsfall inträffade i länet – en man som också var svårt cancersjuk.

Massvaccinationen ställde stora krav på länets sjukvårdspersonal. Carola Hagström, som också är distriktssköterska på Oxbacken-Skultuna vårdcentral överraskades till exempel av att vaccinet inte var färdigblandat.  Hon och en kollega utsågs därför att blanda vaccinet – något hon aldrig gjort förut.

– Det tog mycket tid. Det var olika pulver och vätskor som skulle blandas i flaskor med etiketter och märkning – det är ett starkt minne.

Massvaccinationen innebar också en hel del övertid för personalen.

– Vi tog inte ut någon ledighet utan kämpade och slet – vi fick offra oss en hel del, säger Carola Hagström.

Samtidigt tycker både hon och hennes kollega att det var värt mödan.

– Vi kände att vi hade klarat av uppdraget och var väldigt stolta, tillägger Marianne Elfström.

Det har inte funnits några nya fall av svininfluensa i länet sedan förra året, men enligt landstinget kan det förekomma enstaka fall nu senare i höst. Årets vaccin mot säsongsinfluensa innehåller därför också ett visst skydd mot svininfluensa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".