Moduler för hemlösa aktuella i Västerås

Västerås stad har långt framskridna planer på att låta hemlösa bo i så kallade moduler, som ska placeras på en plats där de boende inte stör några grannar. Detta trots att försök med moduler i andra kommuner misslyckats.

Enligt Birgitta Wallin, handläggare på sociala nämndernas stab, har man långt framskridna planer på att sätta upp särskilda moduler som skulle innehålla 35 kvadratmeter stora ettor med kokvrå. Ettorna skulle kosta runt 4000 kronor i månaden att hyra.

Modulerna är en speciallösning för hemlösa missbrukare som också har psykiska problem och som inte kan eller vill bo tätt inpå andra människor, i till exempel ett gruppboende.

Enligt Britta Wallin är man väl medveten om att liknande försök i andra kommuner i landet har misslyckats, bland annat i Fagersta under början av 1990-talet.

Men för att det här ska fungera måste de boende skriva på särskilda social kontrakt, som innebär att de förlorar sin lilla etta om de missköter boendet.

Kommunen vill också inrätta ett mobilt team bestående av sex personer som kontrollerar de boende mellan klockan åtta på morgonen och 12 på natten.

Det behövs dessutom ytterligare ett gruppboende för missbrukare med psykiska problem som klarar av att bo tillsammans med andra, men även ett till lågtröskelboende där de boende får komma in om de är påverkade. Men på grund av kommunens ekonomi är inte det här möjligt förrän tidigast 2006.

Nu ska de här idéerna utredas vidare så att antalet hemlösa minskar i Västerås.

Idag har Västerås drygt 290 hemlösa, ett 50-tal av dem sover utomhus varje natt, på offentliga toaletter eller i parkeringshus och under järnvägsviadukter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista