Polisvolontärer bra initiativ tycker Brå

Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterar nu en rapport om arbetet med polisvolontärer i Stockholm, Hallstahammar och Surahammar. Brå skriver att volontärverksamheten är ett bra initiativ, men i behov av utveckling.

– Med den tid vi har lagt ner hittills så har det funkat tillfredsställande men det kan bli bättre, säger Roland Hed, stationschef på polisen i Hallstahammar.

– Så här i efterhand kan man nog kanske tycka att vi skulle haft lite bättre planering och satt oss ned och tänkt men det är svårt att veta. Stockholm har börjat med det här och de har helt andra resurser mot vad vi har på landsbygden, men jag tycker i alla fall att vi får godkänt hittills, säger Roland Hed.

För ungefär ett och ett halvt år sedan startade volontärverksamheten i Hallstahammar och Surahammar. Idag har man ett 20-tal polisvolontärer, vanliga medborgare som arbetar gratis. De har inga polisiära befogenheter men hjälper till med brotttsförebyggande arbete såsom nattvandring, informationsinsatser kring langning, ficktjuvar och grannsamverkan.

Brottsförebyggande rådet menar att det finns fördelar med volontärer på en liten ort, såsom väl fungerande kontaktnät mellan polisen och andra myndigheter, som skola och socialtjänst.

Men man pekar också på svårigheter, som att det är få poliser i tjänst på kvällar och nätter, och det måste finnas poliser i närheten som volontärerna kan nå snabbt per telefon. Enligt Roland Hed kommer man försöka lösa det framöver genom mer långsiktig planering av volontärernas kvällsuppdrag så att det ska finnas poliser i tjänst lokalt.

Idag finns polisvolontärer även i Västerås, och fler orter i Västmanland väntas följa, något Roland Hed välkomnar.

– Jag kan se i en framtid att de kommer att finnas ännu mer ute dagtid kanske i form av att vistas ute bland allmänheten som en form av trygghetsfaktor, fotpatrullerande, säger Roland Hed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista