Satsning på bättre äldrevård

Omsorgen av de äldre i Västmanland ska bli bättre genom att man nu sätter fokus på det förebyggande arbetet. Vårdgivarna ska ansluta sig till databasen Senior Alert och fokusera på de tre områdena fallskador, undernäring och trycksår.

Eftersom många äldre har flera olika besvär och vårdas ofta på flera olika ställen kan vården ha brist på kontinuitet. Det ska den gemensamma databasen råda bot på genom att alla vårdgivare, såväl hemtjänstpersonal, läkare och andra nu blir delaktiga i det förebyggande arbetet.

Om en patient bedöms vara i riskzonen för något eller några problem ska personalen sätta upp en handlinsgplan för att förebygga skadorna. Något man idag inte är så bra på.

– Vi har känt till det här men när vi går in och tittar i vårt sätt och arbeta och vårdrutinerna, så har det oftast stannat i att man har registrerat det men sedan har man inte arbetat vidare med det preventiva arbetet, säger Sven-Erik Henriksson, utvecklingsledare på Västmanlands Kommuner och Landsting.

– I det här fallet blir det mycket tydligare att man tar ett steg för att sedan ta steg nummer två. Det faller sig automatiskt att man handlar utifrån det man ser.

Det finns nästan 200 vårdenheter i kommunerna och i landstinget som ska ansluta sig till Senior Alert. Den här veckan startar utbildningen av de drygt 100 handledarna som ska föra vidare kunskaperna och arbetssättet till de övriga anställda på sina arbetsplatser. Och när väl alla vårdenheter anslutit sig så kommer det att märkas menar Sven-Erik Henriksson.

- Det säkrar upp vårdinsatserna. Vi ökar ju också måttet och känslan av trygghet hos den enskilde och vi ökar också kompetensen hos vårdpersonalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista