Ingen policy för tjänsteresor

Varje dag åker Västmanlands kommunanställda hundratals tjänsteresor inom länet. Trots detta saknar nio av elva kommuner en policy för hur tjänsteresorna kan göras så miljövänliga, trafiksäkra och ekonomiska som möjligt.

I länets största kommun, Västerås, med flest anställda finns inga regler för personalens tjänsteresor och enligt personaldirektör Eva Little är det ingen stor fråga för kommunen.

Trots att kommunernas antällda gör tjänsteresor kors och tvärs kring hela länet, ibland flera resor varje dag, är det bara två av länets elva kommuner, Hallstahammar och Surahammar, som har fastlagda riktlinjer färdiga för hur tjänsteresorna ska göras så miljövänliga, billiga och trafiksäkra som möjligt.

Men flera kommuner väntas anta liknande regler, i Köping, Heby, Skinnskatteberg och Kungsör pågår arbetet med att se över tjänsteresorna.

I Hallstahammar och Surahammar uppmanas kommunernas anställda att planera så att färdsträckorna blir korta, att välja telefon och videomöten när det är möjligt för att undvika bilresor och att välja kollektivtrafiken i största möjliga utsträckning.

För Jan Lilja som är trafiksamordnare i Hallstahammar är det de miljömässiga vinsterna som är viktigast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista