1 av 2
Ingegerd Hellkvist, trygg Köpingsbo som inte tror hon kan påverka särskilt mycket. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.
2 av 2
Mikael Eriksson, Köping.

Köping når inte alla mål

Köpings kommun får svårt att uppfylla de fem mål som man har satt upp till år 2012. Bland annat finns målet att 500 nya arbeten ska skapas, något som just nu känns långt bort. Även målen om inflytande och pendlingstider är svåruppnåeliga.

500 nya arbeten var ett tufft mål redan innan krisen slog till. Efter krisen för ett par år sedan ser det ännu osäkrare ut, även om konjunkturen har vänt på sistone.

– Det ser dystert ut nu, men målen gäller till och med 2012. Vi har två år på oss och tror att vi kommer att få fler arbetstillfällen, säger Elizabeth Salomonsson, kommmunalrådet.

Redan år 2005 bestämde sig Köpings kommun för fem stycken mål som man skulle sträva mot.

Det som man har lyckats bäst med är att hela 89 procent av Köpingsborna känner sig trygga - där är målet så gott som redan uppfyllt.

Ett mål för pendlarna var att en resa till Stockhom bara ska ta en timme, något som inte heller ser ut att bli uppfyllt. I dag tar en tågresa till huvustaden mellan 72 och 85 minuter.

Ett annat mål var 250 nya bostäder - där har man kommit ungefär halvvägs.

Tuffaste målet är nog trots allt målet om inflytande: i dag är det bara 18 procent av invånarna som känner att de har möjlighet att påverka utvecklingen i kommunen. Målet är att 90 procent ska känna det. Men kommunalrådet vill inte hålla med om att målet är för högt satt:

– Nej, absolut inte. Egentligen vill vi att alla ska kunna känna att de kan påverka. Här jobbar vi med frågestund i fullmäktige, medborgardialoger, frågeforum... vi försöker hela tiden hitta nya möjligheter att ha olika kontaktvägar mellan allmänheten och oss som är verksamma i kommunen, säger Elizabeth Salomonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".