Mediernas bevakning av svininfluensan under luppen

För ganska precis ett år sedan inleddes massvaccinationen mot svininfluensan. Det fick stort utrymme i tidningar, radio och tv. Medierna gav en god och bred information, men de var ofta okritiska till myndighetsinformation, enligt forskningsresultat.

– Vi tycker att det fanns flera skäl till att förhålla sig lite mer kritisk till myndigheternas budskap och framförallt efterfrågade vi mer undersökande journalistik och en seriös kritisk granskning av hela kampanjen och varför den drogs igång. Och varför Sverige till skillnad från andra länder beslöt att alla skulle vaccinera sig och till och med hade ett avtal där de kunde köpa in två vaccindoser till varje svensk, säger Marina Ghersetti, forskare från Göteborgs universitet.

Undersökningen visar ju att allmänheten är relativt nöjd med mediernas rapportering.

– De är nöjda med informationen men de tror inte så mycket på medierna, de har samtidigt väldigt låg trovärdighet för mediernas rapportering om svininfluensan, betydligt lägre trovärdighet än vad den svenska allmänheten har för medier generellt, säger hon.

– Det som jag tror gjorde att allmänhetens förtroende var så lågt är att vad medierna sa och vad medierna rapporterade inte riktigt stämde med det vi upplevde till vardags. Den verklighet vi upplevde runt omkring oss var betydligt mindre dramatisk än den verklighet medierna försökte beskriva, säger Marina Ghersetti, forskare från Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista