Jan Smedjegård är smittskyddsläkare på landstinget. Foto: Helena Mellander/SR Västmanland

Vaccin för miljoner blev över

Vaccin för 6,5 miljoner blev över hos landstinget Västmanland under massvaccineringen mot svininfluensan som startade för precis ett år sedan idag. Orsaken var det avtal som staten hade med vaccintillverkaren.

Statens avtal med vaccintillverkaren tvingade landstinget att köpa in alldeles för många doser – nästan en tredjedel av det inköpta vaccinet användes aldrig. Smittskyddsläkaren Jan Smedjegård på landstinget tycker att det är beklagligt.

– Det är klart att det inte är trevligt att lägga pengar på något som man sedan inte använder, men just då var det svårt att agera annorlunda.

Då Världshälsoorganisationen WHO upphöjde statusen på svininfluensan till en pandemi så innebar det att det köpkontrakt med vaccintillverkaren som bland andra Sverige hade skrivit i förväg löstes ut.

Tillverkaren rekommenderade två doser vaccin till varje invånare, vilket gjorde att Sverige köpte 18 miljoner doser vaccin, vilka sedan delades upp på landstingen. Kostnaden blev mycket högre än väntat eftersom vaccinet kostade nästan dubbelt så mycket som tidigare influensavaccin.

Massvaccinationen satte igång men snart kom nya rekommendationer om att det i de flesta fall bara behövdes en dos per person. Sveriges kommuner och landsting SKL lyckades då omförhandla kontraktet så att en fjärdedel av vaccinet kunde avbeställas, men ändå blev mängder av vaccin över i hela Sverige.

För Västmanlands del hamnade slutnotan för vaccinet på 23,5 miljoner och vaccin för 6,5 miljoner kom aldrig att användas. Smittskyddsläkaren Jan Smedjegård menar att det kontrakt som svenska myndigheter skrivit med vaccintillverkaren borde ha varit mer flexibelt.

– Om vi hade kunnat få välja att köpa in färre doser, så hade det varit mer ekonomiskt rimligt, kan jag tycka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".